Tänään kummityttö selaili vanhaa koulukeittokirjaani 60-luvulta. Siellä oli sellaisia perinteisiä suomalaisia ruokia, joita hän muisti koulun ruokalistalta 90-luvulla. Mietimme että kaiken eksotiikan jälkeen voisi olla kivaa saada tavallista SUOMALAISTA LIHASOPPAA.
Annoksesta riittää hyvin 6 tai 8 hengelle, joten pikku perhe voisi tarjota sitä harvinaisena vierasruokanakin. Maistuisi varmaan kaikille koleana päivänä vastaleivotun leivän kera.
Jos UNKARILAINEN GULASSIKEITTO tuntuu hauskalta vaihtoehdolta, niin voit ripotella keittoon runsaasti paprikajauhetta ja keittää liemessä viipaloidun paprikankin (ilman siemeniä) sekä lisätä joukkoon pikku purkillisen tomaattipyreetä ja vähän sitruunamehua.
Mutta aloitetaan perinteisellä suomalaisella lihasopalla, kädestä pitäen teemme sen näin:
KARHUEMON LIHAKEITTO
- n. 600 gr hyvää vanhan naudan rintaa tai kylkeä, ja jos mahdollista,
pari naudanluuta (minulla oli yksi ydinluu, josta lähti paljon makua)
- pieni pala selleriä
- 2 porkkanaa
- pala lanttua
- 1 sipuli lohkottuna, ja/tai purjoa tai valkosipulia makusi mukaan
- mustapippureita kokonaisena noin 5 kpl
(alunperin käytettiin maustepippureita, mutta pidän mustasta enemmän)
- pari laakerinlehteä
- suolaa noin 1 rkl
- kuorittuja perunoita lohkottuina (laitetaan sekaan vasta lopuksi)
- mahdollisesti lihaliemikuutio
- persiljasilppua pinnalle, jos niin haluat (*
Huuhdo ensin liha ja luut kylmällä vedellä. Laita ne kattilaan ja päälle kylmää, suolatonta vettä niin paljon, että hyvin peittyvät. Anna lihan kiehua vedessä jonkin aikaa,
Kun keitto taas kiehuu, säädä levy pienemmälle lämmölle niin, että kattila voi muhia
Parin tunnin kuluttua voit koetella lihaa haarukalla. Sen pitää kiehua niin pehmeäksi, että
Perunoiden kiehuessa liemessä paloittele liha annospaloiksi lautasella ja lisää ne
Kun keitto on kypsää, ripottele päälle saksilla hienonnettua persiljaa ja tuo keitto tarjolle. Ota esiin suuret syvät lautaset, keitto on niin hyvää, että sitä menee
Tee keiton seuraksi vaikka juustovoileipä sekä juotavaa makusi mukaan.
*) Jos ostat persiljanipun tai ruukun, voit silputa kaiken persiljan saksilla pieneen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar