tisdag, juli 03, 2007

SADEPÄIVÄN LIHASOPPAKEKKERIT !



Kuvia voit klikata suuremmiksi


Tänään kummityttö selaili vanhaa koulukeittokirjaani 60-luvulta. Siellä oli sellaisia perinteisiä suomalaisia ruokia, joita hän muisti koulun ruokalistalta 90-luvulla. Mietimme että kaiken eksotiikan jälkeen voisi olla kivaa saada tavallista SUOMALAISTA LIHASOPPAA.
Annoksesta riittää hyvin 6 tai 8 hengelle, joten pikku perhe voisi tarjota sitä harvinaisena vierasruokanakin. Maistuisi varmaan kaikille koleana päivänä vastaleivotun leivän kera.

Jos UNKARILAINEN GULASSIKEITTO tuntuu hauskalta vaihtoehdolta, niin voit ripotella keittoon runsaasti paprikajauhetta ja keittää liemessä viipaloidun paprikankin (ilman siemeniä) sekä lisätä joukkoon pikku purkillisen tomaattipyreetä ja vähän sitruunamehua.

Mutta aloitetaan perinteisellä suomalaisella lihasopalla, kädestä pitäen teemme sen näin:


KARHUEMON LIHAKEITTO

Raaka-aineet:

- n. 600 gr hyvää vanhan naudan rintaa tai kylkeä, ja jos mahdollista,

pari naudanluuta (minulla oli yksi ydinluu, josta lähti paljon makua)

- pieni pala selleriä

- 2 porkkanaa

- pala lanttua

- 1 sipuli lohkottuna, ja/tai purjoa tai valkosipulia makusi mukaan

- mustapippureita kokonaisena noin 5 kpl

(alunperin käytettiin maustepippureita, mutta pidän mustasta enemmän)

- pari laakerinlehteä

- suolaa noin 1 rkl

- kuorittuja perunoita lohkottuina (laitetaan sekaan vasta lopuksi)

- mahdollisesti lihaliemikuutio

- persiljasilppua pinnalle, jos niin haluat (*

Huuhdo ensin liha ja luut kylmällä vedellä. Laita ne kattilaan ja päälle kylmää, suolatonta vettä niin paljon, että hyvin peittyvät. Anna lihan kiehua vedessä jonkin aikaa, aika paljon vaahtoa nousee veden pinnalle. Kuori vaahto reikäkauhalla tai sen puutteessa lusikalla huolellisesti pois. Liemestä pitää tulla ihan kirkaasta. Joudut kuorimaan vaahtoa useampaan kertaan.

Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan suola, pippuri, laakerinlehdet, pieniksi pilkotut sellerinpalat, pienet lantunpalat ja porkkanaviipaleet (noin puolen sentin paksuina). Lisää vettä niin paljon, että kaikki peittyy hyvin, vettä saa olla aika reilusti, sitä haihtuukin.

Kun keitto taas kiehuu, säädä levy pienemmälle lämmölle niin, että kattila voi muhia hiljaa poristen pari tuntia kannen alla. Säädä levy niin, ettei keitto kiehu liian kovasti. Nosta välillä kantta ja katso, mikä on tilanne. Lisää vettä, jos se vähenee liikaa.

Parin tunnin kuluttua voit koetella lihaa haarukalla. Sen pitää kiehua niin pehmeäksi, että se helposti menee rikki, jos sitä haarukalla kaivelee. Kun näin on, nosta lihat ja luut pois keitosta lautaselle. Lisää liemeen juuresten sekaan aika pieniksi paloitellut perunat (katso yllä kuvasta, miten suuria perunanpalat ovat suunnilleen). Jos nyt tuntuu, että lientä on aika vähän, voit lisätä puoli litraa kuumaa vettä (vedenkeittimestä) ja yhden lihaliemikuution.

Perunoiden kiehuessa liemessä paloittele liha annospaloiksi lautasella ja lisää ne takaisin keittoon. Noin 15 minuutin kuluttua perunoiden pitäisi olla kypsiä. Koeta niitä haarukalla, ja anna perunoiden kypsyä kunnolla, niin että ne helposti halkeavat, kun kokeilet niitä haarukalla. Raaka peruna ei maistu hyvältä.

Kun keitto on kypsää, ripottele päälle saksilla hienonnettua persiljaa ja tuo keitto tarjolle. Ota esiin suuret syvät lautaset, keitto on niin hyvää, että sitä menee paljon yhdellä aterialla.

Tee keiton seuraksi vaikka juustovoileipä sekä juotavaa makusi mukaan.

*) Jos ostat persiljanipun tai ruukun, voit silputa kaiken persiljan saksilla pieneen muovirasiaan ja laittaa pakkaseen. Sieltä on sitten hyvä raaputtaa vähän silppua monenkin ruuan päälle eikä tarvitse joka kerran ostaa eurolla uutta persiljaa.

Terveisin Karhu-Emo!

Inga kommentarer: