söndag, juli 15, 2007

KARHUEMON KAALIKÄÄRYLEET, NAM !












Sadepäivän ratoksi voi väkertää vaikka kaalikääryleitä, näistä riittää useammalle aterialle. Tai sitten voit tarjota niitä vierasruokanakin - harvinaista herkkua näinä päivinä, ja edullista!

Reseptin ja työohjeen lisäksi tässä kokonainen kuvasarja, ellet ole ennen näitä valmistanut.

Ja huomatkaa, kääryleet maistuvat seuraavana päivänä vielä paremmilta kuin heti valmistuttuaan, sillä maku mehevöityy yön aikana jääkaapissa.

Lue aina ensin resepti pariin kertaan ja katso kuvat, että tiedät, miten pitää toimia!

KARHUEMON KAALIKÄÄRYLEET

(noin 20 kpl isoja – mutta jos et halua niin paljon, puolita alla olevat ainemäärät, mutta toisaalta, samalla vaivalla tekee tuplasti, jos on tilaa pakastaa ylimääräiset)

Aineet:

- iso valkokaali

- 1 kg nauta-sika-sekoitejauhelihaa, jossa 15...20% rasvaa

- 3 dl puuroriisiä

- 3 lihaliemikuutioita, Knorr

- 4 kananmunaa

- 1...2 sipulia pilkottuna pieniksi kuutioiksi (antaa hyvän maun)

- 2 tl suolaa

- valkopippuria

- siirappia

- 2 + 2 dl kermaa = 4 dl, vispi- tai ruokakermaa

- öljyä tai voita paistamiseen

Lisukkeeksi puolukkahilloa, sitä voit tehdä pakastepuolukoista itse
jauhamalla ne sauvasekoittimella korkeassa astiassa ja lisäämällä sokeria.

****

Puhdista kaali irrottamalla siitä päällimmäiset lehdet ja koverra kantaa pois mahdollisimman paljon. Silloin on keittämisen aika helppo irrottaa päällimmäisiä lehtiä, ne kypsyvät nopeasti.

Laita ensimmäiseksi kaali kiehumaan isoon kattilaan ja irrottele siitä lehtiä sitä mukaan kun ne pehmiävät. Kaalin keittämiseen saa varata pari tuntia ennen muita valmisteluja. Kaalin sisustaa voi pilkkoa täytteen sekaan keventämään sitä.

Tee myöhemmin lopusta kaalista (yleensä sitä jää tähteeksi) keittoa tai paista se silputtuna vaikka jauhelihan kera, ja hauduta kypsäksi. Tätä varten tarvitset erillisen annoksen jauhelihaa, mutta saat sitten toisenkin ruokalajin.

Lämmitä uuni 225 asteeseen aluksi, myöhemmin lämpöä lasketaan.

Aloita keittämällä 3 dl riisiä 6 desilitrassa vettä, johon on lisätty lihaliemikuutio.
Ripottele riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua 10 minuuttia sekoitellen usein.
Kaikki liemi imeytyy sinä aikana riisiin. Anna riisin jäähtyä.

Paista sipulisilppua pannulla, joka ei ole liian kuuma, niin että sipuli pehmiää.

Murustele jauheliha isoon kulhoon tai kattilaan, lisää riisi ja sipuli, suola, 2 dl kermaa, valkopippuri ja kananmunat. Riko muna kerrallaan erillisessä kupissa, että näet sen olevan varmasti hyvä (ettei koko taikina mene pilalle, jos sattuisi huono muna). Sekoita taikina tasaiseksi niin, että kaikki aineet ovat sekoittuneet toisiinsa hyvin.

Levitä kaalinlehti työalustalle ja laita sen ruotipäähän pari ruokalusikallista
lihaseosta ja tee lehdestä kaunis paketti.

Lado paketit vieri viereen reunalliselle uuninpellille tai vuokaan (tarvitset 2 uuninkestävää vuokaa, ellei ole reunallista uunivuokaa käytössä).

Valmista kaalin keitinliemestä paistoliemi, 1 litra vettä ja 2 lihaliemikuutiota.

Työnnä voitelemattomat kaalikääryleet kuumaan uuniin ja odottele 15-20 minuuttia, että niihin tulee ruskeita läikkiä. Käännä kääryleet, että toinenki puoli ruskistuu, ja lisää vuokaan lientä pohjalle pari senttiä.

Kun molemmat puolet ovat ruskeatäpläisiä, laske uunin lämpö 200 asteeseen.

Kääntele kääryleitä noin 15-20 minuutin välein, lisää vuokaan lientä, jos entinen on kuivunut. Käännettyäsi kääryleet valuta niille ohuesti siirappia, ja seuraavan kerran kääntäessäsi toisellekin puolelle. Tähän menee ehkä 40...50 minuuttia.

Kun kääryleet alkavat olla hyvän värisiä, laske uuninlämpö noin 150 asteeseen ja huolehdi edelleen säännöllisin väliajoin kääryleiden kääntelystä ja nesteen lisäämisestä noin puoli tuntia. Käännä sitten virtakatkaisin nollaan, peitä vuoka alumiinifoliolla ja jätä uuniin vielä puoleksi tunniksi. Lisää vähän nestettä taas vuoan pohjalle ennen peittämistä.

Siirrä kypsät kääryleet pois vuoasta, ja liota pohjalla oleva ruskea neste lihaliemellä ja kermalla, ja ota talteen. Se on mainio kastike, jota voit maustaa vähän valkopippurilla, jos siltä tuntuu.

Murskaa sulatetut pakastepuolukat perunanuijalla tai sauvasekoittimella ja lisää niihin vähän sokeria.

Keitä perunoita kuorineen tai kuorittuina lisukkeeksi.

Pakasta loput kääryleet kerta-annoksina. Kaada jokaiseen rasiaan pari senttiä kastiketta kääryleiden päälle.

Huomaa, että kaalikääryleet sulavat tosi hitaasti, joten ne on paras ottaa sulamaan hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä iltana jääkaappiin, kun aiot niitä syödä. Lämmitä sitten vaikka mikrossa lautasella.

Terveisin Karhuemo!

***




Inga kommentarer: