söndag, juli 15, 2007

BURGUNDINPATAA ISOON NÄLKÄÄN !
Kuvia voit klikata suuremmiksi, näyttävät herkkullisilta.

Tämäkin herkku hoitaa itsensä poristen liedellä,
kunhan askartelet pataan hyvät ainekset!

BURGUNDINPATA

Lue aina ensin KOKO resepti läpi!

Aineet:

900 gr - 1 kg hyvää sisäpaistia (paloittele) tai valmiiksi paloiteltua paistia

rypsi- tai rapsiöljyä tms, paistamiseen valurautapannulla tai -padassa

3-4 reilunkokoista sipulia lohkottuina, ei viipaleina

3-4 valkosipulinkynttä viipaloituina (ei murskata!)

2 prk tomaattimurskaa tai 1 kpl 500 gr paketti tomaattimursk.

3 lihaliemikuutiota

2 dl punaviiniä TAI

1 sitruunan mehu

mustapippuria myllystä (jos on yrttimausteita, voi niitäkin vähän musertaa sekaan, timjammia tai rosmariinia tms pizzamaustetta. (franska kryddor) suolaa tarvittaessa, maista loppupuolella, lihaliemikuutiot ovat suolaisia.

Kuumenna rautapannu tai rautapata, jossa paistat, kaada pari ruokalusikallista öljyä, anna öljyn kuumentua (se käy pian) ja laita puolet lihanpaloista pannuun, anna ruskistua, kääntele niin että ruskistuvat vähän joka puolelta ja pinta hyytyy.

Jos laitat kaikki kerralla pannuun, pannu jäähtyy liikaa ja mehut lihanpaloista valuvat pannulle. Mieluummin 2 tai 3 erää peräkkäin paistaen. Siirrä paistetut lihanpalat isoon kannelliseen kattilaan tai rautapataan, huutele pannua kuumalla vedellä ja kaada ruskea huuteluvesi pataan.

Lisää ruokaöljyä pannulle ja paista nyt sipulit ja valkosipulit, sekoittele etteivät pääse palamaan, vain vähän ruskistuvat. Siirrä ne pataan ja huutele taas pannu, kaada ruskea vesi taas pataan. Lisää pataan tomaattimurska, lihaliemikuutiot ja jauha mustapippuria. Kaada myös viini sekaan, voit käyttää jopa koko pikku pullollisen 3,7 dl) tai purista sitruunasta mehu lisää se pataan. Sitruuna on halvempaa kuin viini ja tulos on hyvä, tarvitaan vähän happoa, jota tulee viinistä tai sitruunasta. Joskus juhlista jää punaviiniä muutama desilitra yli, pakasta se silloin vastaisuuden varalle pataruokien mausteeksi.

Anna padan kuumentua niin, että seos alkaa kiehua, vähennä lämpöä niin, että se juuri ja juuri vain kiehuu hiljaa (1 tai 2 lämpösäätimestä, kokeile). Laita kansi padan päälle ja sekoittele sitä aina välillä noin 20 minuutin välein. Jos se näyttää kuivuvan liikaa, lisää vettä.

Jos kansi on tiivis, neste ei haihdu, kun kiehuminen on hiljaista porinaa. Sekoittele pohjaa myöten, etteivät lihanpalat pala kiinni padan pohjaan.
Hauduttele näin 2...2,5 tuntia, ja kokeile lihaa. Se pitää tulla niin mureaksi, että siitä saa helposti palan vaikka lusikalla tai haarukalla. Ota pala ja maista, ehkä tarvitaan vielä puoli tuntia hauduttamista. Maista vielä, että suolaisuus on sopiva, lisää tarvittaessa varovasti suolaa tai aromisuolaa.

Tarjoa riisin, pastan tai keitettyjen perunoiden kera. Lisäksi salaattia tai vihreitä papuja pakasteesta, kiehauta niitä noin 5 minuuttia. Vihreitä pakasteherneitä tarvitsee vain käyttää hetki kuumassa vedessä, ei keittää.

Inga kommentarer: