måndag, oktober 08, 2007

JA PIDOT PARANEE

HANHENMAKSALLA JA TRYFFELEILLÄ TÄYTETTYJA VIIRIÄISIÄ

Täytetty viiriäinen riisi-porkkanalaatikon, paistettujen herkkusienien ja vihannesten kera

Ei blogiin voi jättää päällimmäiseksi tähteistä tehtyä ruokaa, vaikka se olisin kaikista paras ohje. Pitää nyt laittaa heti perään niin hieno resepti ettei paremmasta väliä, paistetut viiriäiset. Ranskanmatkan lopuksi pistäydyin ruokakauppaan ja siellä pikku viiriäiset olivat erikoistarjouksena. Olihan se houkuttelevaa ja pitihän nyt sitten tuttavat yllättää uudella ruokalajilla.

Huomaa, että kaikkia kuvia voi - ja kannattaakin - klikata suuremmiksi!


Raaka-aineet 4 hengelle


4 viiriäistä
150 gr hanhenmaksaa
tai maalaispateeta
1 tryffeli (tai vaikka paistettuja suppilovahveroita)
pehmeää puuvillalankaa sitomiseen
suolaa ja vähän pippuria pinnalle ja sisään
voita paistamiseen, ruokaöljy käy myös

Linnuista pitää poistaa selkäranka, jonka voi leikata pois Fiskarsin saksilla ja poistaa myös siitä lähtevät kylkiluut. Itse avasimme linnun rintapuolelta, mikä ei ollut hyvä idea, koska sitten syödessä selkärangasta ja siitä lähtevistä pikku luista oli enempi haittaa.

Avattu lintu huudeltiin hyvin sisältä ja päältä ja sisälle ripoteltiin vähän suolaa. Lintu täytettiin maksalla tai pateella, johon oli sekoitettu paperinohuita tryffelinviipaleita tai pienittyjä paistettuja muista sieniä.

Linnut sidottiin tiiviiksi paketiksi, etteivät jalat ja siivet kuivu. Nämä paketit ruskistettiin paistinpannussa ja laitettiin sitten tulenkestävään vuokaan ja 225 asteisiin uuniin 20 minuutiksi. Linnut ovat pieniä, mutta täyte aiheuttaa sen, etteivät ne kypsykään niin hirveän nopeasti. Kun niitä 20 minuutin jälkeen pistää neulalla, saattaa neste olla vielä punertavaa, jolloin tarvitaan 10 minuuttia lisää. Tarkkaa aikaa on mahdoton antaa, se pitää itse kokeilla.

Lisukkeeksi tehtiin joulusta tuttu riisi-porkkanalaatikko; keitettyihin riiseihin sekoitetaan muutamia raastettuja porkkanoita ja päälle vuokaan kaadetaan suolalla ja valkopippurilla maustettu munamaito, jossa on 3 dl maitoa ja 4 munaa. Vähän juustoraastetta päälle ja 225 asteeseen puoleksi tunniksi. Pitää varoa ettei kuivu uunissa, maitoa tai vettä voi lisätä jos niin uhkaa käydä.

Pannulla paistettiin vielä kokonaisia herkkusieniä ja pilkottiin tuoreita vihanneksia lautasen kaunistukseksi. Porkkanalaatikko on sen verran mehevää, ettei kastiketta välttämättä tarvita ollenkaan.


Ruokavieraat olivat kyllä aivan ihastuksissaan, kun ensimmäistä kertaa viiriäisiä saivat.
Maistuivat ne omallekin väelle. Reseptiä voisi kokeilla myös pienillä kananpojilla, jos sellaisia löytyisi jostain. Jälkiruokana oli suklaavaahtoa, jonka reseptiä saadaan vielä vähän odottaa. Se unohtui kuvata, joten pitää tehdä uudestaan ja sitten laittaa resepti tänne koriin.Inga kommentarer: