måndag, november 24, 2008

LUCIA-PULLAT ELI LUSSEKATIT

Kuvan voi klikata suuremmaksi, niin voit herkutella silmilläsi!

Ruotsissa pitää aina tähän aikaan vuodesta leipoa "lussekatteja", vaikka Lucianpäivä on vasta 13.12. Olen suvun uskottu pullanleipoja ja nyt niitä jo taas kysellään, joten tänään aloitin.
Onhan näitä kiva syödä vaihteeksi päiväkahvilla vaikkei mitään Lucianpäivää viettäsikään.
Teen aina kerralla litran taikinan, koska minulla on taikinan tekemiseen Electrolux Assistent, ja se vääntää kyllä kunnon taikinan jopa 1,5 litraan asti. Käsin tekevät voivat puolittaa reseptin, jolloin siitä tulee 36 kpl pullia, litrasta 72 kpl. Pakastan pullat heti niiden jäähdyttyä.

ANNELIN LUSSEKATIT 72 kpl

1 l kädenlämpöistä maitoa
4 palaa hiivaa á 50 gr
1 + 2 tl suolaa (yhteensä 3 tl = 1 rkl)
1 + 3 dl sokeria (yhteensä 4 dl siis)
1 rkl jauhettua kardemummaa / tai 2 pussia saframia á 0,5 gr (kaikki eivät siitä tykkää)
1,5 dl rapsiöljyä
150 sulatettua voita (huom. ei margariinia vaan voita)
n. 2,250 kg vehnäjauhoja

2 kananmunaa vispattuna kevyesti, voiteluun

1,5 dl rusinoita, jotka liotan kuumassa mehussa sen aikaa kun taikina nousee, etteivät pala uunissa, kuten liian kuivat tekisivät.

Valitse suuri kattila, että taikina mahtuu kunnolla nousemaan.

Kädenlämpöiseen maitooon liotetaan 1 tl suolaa ja 1 dl sokeria sekä hiivat ja kardemumma.
Sitten sekoitetaan liemeen jauhoja niin että saadaan kunnon PUUROmainen seos, joka saa nousta kaksinkertaiseksi ja alkaa kuplia. Siitä näkee että hiiva on lähtenyt hyvin käyntiin.

Sitten alan lisätä vähitellen loput suolat ja sokerit sekä jauhoja, öljyn ja voisulan. Lisään jauhoja hitaasti ja hyvin sekoittaen, muuten niitä voi mennä vahingossa ihan liian paljon.

Taikinaa pitää vaivata käsin 10 minuuttia ja koneella 5 minuuttia, että siitä tulee elastinen, sitkeä ja käsistä irtoava. Sitten se saa nousta pyyhkeen alla kaksinkertaiseksi, mikä voi viedä yli puoli tuntia. Ei liian lämpimään, vaan huoneenlämpö on paras.

Kun taikina on noussut, jaan sen 6 yhtäsuureen osaan (noin 700 gr kukin). Puolen litran taikina jaetaan vain 3 osaan. Sitten kukin osa jaetaan 12 osaan ja ne leivotaan ensin sormenpaksuiksi noin 25 cm pitusiksi pötköiksi ja molemmat päät rullataan toisiaan vasten.

Yhdelle pellille mahtuu yleensä 12 kpl, että on tilaa nousta. Ja huom: on oltava kärsivällinen ja annettava pullien nousta pellillä kaksinkertaiseksi, ja se voi kestää jopa tunnin tai ylikin. Aluksi tuntuu, etteivät ne nouse ollenkaan, mutta kyllä nousevat, jos taikina on hyvä.

Kun pullat ovat olleet nousemassa puoli tuntia, säädän uunin 240 asteeseen lämpiämään.

Sitten voitelen pullat kevyesti kananmunalla ja työnän molempiin solmuihin yhden liotetun rusinan. Paistan pullia noin 5...7 minuuttia, se riippuu paljon uunista, mutta koska nämä palavat helposti, pitää olla lähellä ja tarkkailla niitä melkein koko ajan.

Jäähtyneet pullat laitan heti muovipusseihin ja pakastan, etteivät turhaa ehdi kuivua.

Kivaa joulun odotusta, toivottavasti ystävät tykkäävät lussekateistasi!

****

2 kommentarer:

Katja sa...

Meillä on tehty Annelin lussekatteja monena vuonna, ja tehdään tänä vuonnakin :)

Aurora Borealis sa...

Toivottavasti Katjan pesue tänäkin vuonna leipoo Lussekatteja!
Suvun tilauksesta olen itsekin ruvennut hommiin ja seuratessani omaa reseptiäni huomasin, että jauhoja on aivan liikaa. Tällä kertaa minulle riittää tasan 2 kg + vähän leipomiseen.
Jauhojen menekki riippuu paljon siitä, miten kuivia ovat. Nämä omani ovat ilmeisesti aika kuivia, koska niitä kului niin vähän.
Kannattaa lisätä jauhoja vähitellen sormituntumalla loppuvaiheessa.
HYVÄÄ LUCIANPÄIVÄÄ MAAILMALLE!
Aurora-Anneli