tisdag, november 11, 2008

KARHUEMON KOKOJYVÄLEIPÄÄ


Kuvia voi klikkailla isommiksi, jos haluat herkutella silmilläsi


Jokapäiväinen leipä tulee kalliiksi pohjoismaissa, jos jotain herkullista haluaa mutustella. Paitsi jos hankkii hiivaa, jauhoja, suolaa, sokeria ja vähän "linnunruokia" eli siemeniä ja pähkinöitä ja vääntää itse patongit ja sämpylät. Eilen päätin ottaa mitä kaapista löytyy, ja tässä tulos. Reseptistä saat 8 muhkeaa patonkia ja 24 sämpylää. Ellei sinulla ole taikinantekoon konetta, voit helposti tehdä käsin 1/3 reseptistä, jolloin käytät 0,5 l vettä ja 1 hiivapalan + muita aineita 1/3. Kun käytät sokeria aina saman verran painoltaan kuin hiivaa, niin hiiva ottaa ensin ravinnokseen sokerin ja taikina nousee hyvin eikä leivästä tule yhtään makeaa.

KARHUEMON KOKOJYVÄLEIPÄÄ

1,5 l kädenlämpöoistä vettä
2 rkl (30 ml) suolaa
1 dl (100 ml) sokeria (vastaava määrä hiiva "syö" ensin kaiken sokerin)
2 palaa (100 gr) tuorehiivaa
1 dl kauraleseitä
1 dl pellavansiemeniä, kokonaisia
1,5 dl auringonkukansiemeniä, kuorittuja
6 dl grahamjauhoja
1 dl rypsiöljyä (pitää leivän tuoreena kauemmin)
1,8 kg vehnäjauhoja (joista 50 gr leipomiseen)

Sekoita suuressa astiassa huoneen lämpöiseen veteen suola, sokeri, hiiva ja muut aineet paitsi vehnäjauhot ja öljy. Lisää sitten sen verran vehnäjauhoja että saat sakean puuron, jonka annat nousta kaksinkertaiseksi. Kun se kuplii ja on tuplaantunut, lisäät vähitellen vehnäjauhoja, sitten öljyn ja loput vehnäjauhot hyvin vaivaten. Taikinan pitää olla elastista mukavaa leivottavaksi, mutta ensin sen pitää saada taas nousta kaksinkertaiseksi.

Ota kaikki taikina leivinlaudalle ja leikkele siitä paloja sämpylöiksi tai pitempiä paloja patongeiksi. Itse en pyörittele niitä sen kummemmin enkä litistele. Taikina on jo vähän noussutta ja saa jatkaa nousemista puolisen tuntia pellillä.

Sitten vaan työnnetään pelti uuniin, sämpylöille 240 C-astetta ja patongeille 220 C-astetta tasalämpöä. Itse käytän kiertoilmauunia, jolloin kaksi pellillistä mahtuu kerralla.
Paistoaika sämpylöille noin 10 minuuttia ja patongeille noin 15 minuuttia, mutta se pitää kokeilla oman uunin mukaan ja vahtia ensi kerralla, että tulos on kauniin ruskea niin päältä kuin pohjaltakin.

Sopivat aamiaiselle, iltateelle tai lounaalle keittojen kera todella hyvin.

****

Inga kommentarer: