onsdag, september 19, 2007

PORKKANA-SOSEKEITTOA, NAM!


Onpa aikaa vierähtänyt Karhunpentujen kanssa
oikeasti kokatessa kesällä. Varastossa on kyllä sekä kuvia että ruokamuistoja, mutta nälkä saattaa yllättää jo ennen niiden ilmaantumista. Tilipäivää odotellessa harvenevat kauppareissut, mutta halvallakin voi elää makoisasti ja vieläpä terveellisesti.

Ehkä jääkaapissa on muutama porkkana, pari kasvisliemikuutoita ja pieni pala purjoa sekä pari valkosipulinkynttä. Hanasta tulee helposti 1,2 litraa kylmää vettä.

Raasta porkkanat (noin 250 gr), viipaloi purjo ja valkosipuli, ja sitten kaikki vaan kattilaan kiehumaan puoleksi tunniksi. Jauha sekaan pari kierrosta mustapippuriakin, niin maku vaan paranee. Älä lisää suolaa, kuutioissa sitä jo on. Anna porista hiljaisella lämmöllä, kansi raollaan noin 30 minuuttia, nosta kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella ainekset hienoiksi. Tarkista maku ja jos tuntuu liian suolaiselta eli nestettä on haihtunut paljonkin, lisää kiehuvaa vettä sopivasti.

Keiton päälle sopii nokare turkkilaista jugurttia hyvin, jos sellaista on. Tai persiljasilppua, sitä voi olla pienessä rasiassa pakastelokerossa jo ennestään. Pari näkkileipäpalaa lisänä on aika hyvää ja juustonviipale kyytimieheksi.

Lisäksi voi pyöräyttää kokojyväsämpylöitä aikaisempien reseptien mukaan, jolloin saadaan jo oikein vierasateria.

****

Inga kommentarer: