onsdag, september 19, 2007

LIHAPULLIA JA LAMMASPIHVEJÄ


Paketissa oli puoli kiloa jauhettua lampaanlihaa. Kun Karhunpennun kanssa tykkäämme lampaasta, päätimme tehdä jauhelihapihvejä tällä kertaa lampaasta. Sika-nauta-jauheliha käy ihan mainiosti myös. Pelkastä nauta-jauhelihasta tulee liian kuivia lihapullia.

JAUHELIHAPIHVIT JA LIHAPULLAT

500 gr jauhettua lampaanlihaa tai sekajauhelihaa
1 dl vettä
0,5 dl korppujauhoja tai kauraryynejä
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl sambal oelek -tahnaa tai vähän tabascoa
tai mustapippuria myllystä
2 isoa valkosipulinkynttä puristettuna
silputtua persiljaa pari teelusikallista (voi jättäää pois)
vähän ruokaöljyä paistamiseen, lammas on aika rasvaista.
Kastikkeeseen 3 rkl vehnäjauhoja, ruokaöljyä paistamiseen
- vähän kermaa tai turkkilaista jugurttia kastikkeen höysteeksi

Laita kulhoon vesi ja korppujauhot sekä mausteet. Kun korppujauho on imenyt veden, lisää kananmuna ja liha ja sekoita hyvin.

Kastele kädet kylmällä vedelle ja tee puolesta taikinmäärästä aika pieniä pihvejä. Pyörittele toisesta puolikkaasta lihapullia, laita kaikki leivinpaperille tai leikkuulaudalle odottamaan paistamista.

Kuumenna pannu ja ala paistaa pihvejä. Kun ne ovat molemmilta puolilta kauniisti ruskettuneet, laske lämpötilaa ja kääntele vielä muutama minuutti pannulla, kunnes halkaistessasi pihvien se ei enää ole sisältä punainen. Nosta jäähtymään lautaselle.

Paista samalla tavoin lihapullat, mutta se käy nopeammin, kun ovat pienempiä. Lihapullat voi myös helposti ja rasvattomasti paistaa uunissa leivinpellillä 225 asteessa noin 15 minuuttia. Halkaise yksi pulla ja tarkista, että se on sisältä kypsää, muuten anna olla vähän kauemmin uunissa, mutta ei niin että ne kuivuvat.

Siivilöi pannulle jäänyt rasva, ellei se ole palanutta. Jos on, niin pese pannu ja laita siihen vähän ruokaöljyä. Kun se on lämmintä, ripottele sekaan 3 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja kääntele niitä koko ajan, ei liian kuumalla levyllä, kunnes ovat kauniin vaaleanruskeita. Lisää pannulle vettä 4-5 dl ja sekoita hyvin, ettei jää kokkareita jauhoista. Jos kuitenkin jää, voit siivilöidä kastikkeen pieneen kattilaan. Lisää 1/2 lihaliemikuutioita tai aromisuolaa ja soijaa ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Mausta kastike mustapippurilla tai haluamillasi mausteilla (curry, paprika esimerkiksi). Nokare turkkilaista jugurttia tai tilkka kermaa sopii kastikkeen höysteeksi, mutta ei ole välttämätöntä.

Tarjoan yleensä pihvit ja lihapullat erikseen ja kastikkeen toisessa astiassa, että pihvit pysyvät rapeina. Lisukkeeksi voit tehdä perunamuusia, keittää riisiä tai pastaa. Vihanneksi maun mukaan lisukkeeksi. Vihreät pavut (haricots verte) säilykepurkissa sopivat hyvin lämmitettyinä. Vanhempi väki tykkää myös puolukkasurvoksesta, mutta ehkei nuoriso. :-)

Jäljelle jääneet pihvit ja lihapullat voi pakastaa, samoin kastikkeen. Seuraavalla kerralla voi kastikkeen höystää muutamilla viipaloiduilla herkkusienillä, jotka paistetaan ensin pannulla ja lisätään sitten kastikkeeseen. Sellainen kastike pihvien tai lihapullien kera on sunnuntairuokaa!

****

Inga kommentarer: