onsdag, september 19, 2007

OMENAINEN SUNNUNTAIPIIRAKKA


Klikkaa kuvat suuremmaksi!

Sunnuntaipiirakka valmistuu hetkessä kotimaisista omenoista. Niitä saattaa syksyllä saada omasta puutarhastakin tai naapurilta. Kaupassa ovat arvokkaita mutta ulkomaisia parempia ja luultavasti myös myrkyttömämpiä. Suomalaiset omenat voi käyttää kuorineen, kaunista
!

OMENAPIIRAKKA (aika iso annos)
Pohja:
100 gr voita sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte: noin 1 kg kauniita pienehköjä omenoita lohkoittuina kuorineen
5 dl (2 purkillista) kermaviiliä
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa

- tarvitaan vuoka, joka on noin 20 x 30 cm, tai 2 pienempää pyöreää vuokaa, jotka mahtuvat kerralla uuniin. Vuoka peitetään leivinpaperilla tai sen puutteessa voidellaan.

Sekoita sula rasva, sokeri ja kananmunat sekä lisää niihin jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita taikina tasaiseksi. Hirveästi ei tarvitse sekoittaa ettei se sitkisty.

Vuoraa vuoka ensin kokonaisella leivinpaperilla. Levitä taikina vuoan pohjalle, siitä tulee aika ohut kerros, mutta uunissa taikina kohoaa.

Peitä pinta omenanlohkoilla, lado ne kauniisti riveihin tai pyöreässä vuoassa ympyräksi.

Sekoita kermaviili, sokeri, vaniljasokeri ja munat ja kaada seos tasaisesti omenanviipaleiden päälle.

Paista piirasta 225-asteisessa uunissa noin 20...30 minuuttia, eli kunnes pinta on kauniisti vähän ruskettunut. Katso paistosta 20 minuutin jälkeen ja jatka aikaa 5 minuuttia kerrallaan.

Jos piirasta jää, se säilyy jääkaapissa useita päiviä, ja sen voi myös pakastaa.

Maukasta syksyä!

Inga kommentarer: