fredag, mars 05, 2010

MYLLÄRIN LEIPÄ


Jos asuisin Suomessa, voisin vain mennä kauppaan ja ostaa erinomaista MYLLÄRIN KOKOJYVÄJAUHOA tähän leipään. Onnistuin kuitenkin tekemään sekoituksen joka hyvin vastaa tuota jauhoa. Puolentoista nestelitran taikinasta sain 12 kpl hienoja kierreleipiä näin:

Otetaan iso kattila, että taikinalla on tilaa nousta, noin 4 litran vähintään.

Aineet:
0,5 l kiehuvaa vettä kaadetaan 2 dl murskattujen vehnänjyvien ja
1 dl kauraleseiden päälle. Annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisätään 1 l kädenlämpöistä vettä, johon sekoitetaan
2 x 50 gr hiivapalaa,
1 dl hienoa sokeria (hiiva syö sen kaiken eikä leivästä tule makeaa)
2 rkl suolaa
1 dl kurpitsansiemeniä
4 dl oikein karkeita ruisjauhoja sekä
vehnäjauhoja niin että seoksesta tulee sakea PUURO.

Jätetään puuroseos noin puoleksi tunniksi itsekseen, kunnes hiiva on päässyt täyteen vauhtiin, puuro noussut kaksinkertaiseksi ja kuplii.
Sitten lisätään seokseen
1 dl kylmäpuristettua rapsi- tai oliiviöljyä (siksi ettei leipä kuivu nopeasti)
vehnäjauhoja noin kilon verran, mutta lisätään vähitellen ja voimakkaasti sekoittaen taikinaa, mielellään koneella. Jauhoja lisätään, kunnes on muodostunut hyvä ja elastinen taikina.

Kulho peitetään pyyhkeellä ja jätetään nousemaan ainakin 30 minuutiksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. Sitten se kaadetaan leivinpöydälle, leikataan 4 osaan ja niistä kukin vielä 3 osaan. Kutakin palaa venytetään pitemmäksi, mutta ei vaivata pöydällä kaikkia ilmakuplia siitä pois vaan annetaan sen olla jo kuohkeaa. Sitten palaa kierretään kuin korkkiruuvia ja laitetaan pellille nousemaan. 3 leipää mahtuu hyvin yhdelle pellille ja niitä tulee 4 kpl.

Leivät saavat nousta kevyiden liinojen alla tosi hyvin, kunnes kierteet ovat melkein hävinneet pinnasta. Sillä aikaa on lämmitetty uuni 250 asteiseksi ja leivät paistetaan siinä noin 10-12 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin vaaleanruskeita pohjasta ja pinnasta. Jos kypsää leipää koputtaa pohjaan, se kumisee ontosti. Jos leipä on raaka, se ei kumise koputettaessa.

Valmiit leivät nostetaan ritilälle ja annetaan jäähtyä ilman peitettä, että kuori pysyy rapeana.

Jaetaan heti yksi lämmin leipä ystävän kanssa, laitetaan päälle voita ja nautitaan kylmän maidon kanssa. Loput leivät pakastetaan ja otetaan sulamaan muutama tunti ennen käyttöä, niin on aina tuoretta leipää.

Inga kommentarer: