fredag, mars 05, 2010

KALA-RAPUGRATIINI - helppo herkku

Aika harvoin käytän pussituotteita, mutta tämä tuote herätti uteliaisuutta, joten piti kokeilla. Tulos ylitti odotukset, ja siksi toisenkin kerran aioin yllättää perheen tai ystävät tälla herkulla.

Lisäksi tarvitaan vain paketti sulatettua pakastekalaa, voita, maitoa, joitain kasviksia, vaikkei välttämättä niitäkään.
Pieni purkki katkarapuja tai ravunpyrstöjä on jo juhlaa. Riisiä tai perunaa lisukkeeksi, ja tuoresalaattia.

Käytin koristeena pakastettuja parsakaalin nuppuja sulattamatta. Tuoreet isot halkaistut herkkusienet olisivat myös olleet maukas lisuke.

Aloita laittamalla uuni lämpiämään 200 C-asteeseen.

Sulata kattilassa 50 gr (tai 30 gr jos lasket kaloreita) voita tai käytä öljyä ja sekoita siihen pussin kastikejauhe. Laita levylle lämpiämään ja lisää vähitellen 4 dl maitoa sekoittaen keitosta koko ajan ympäri kattilan pohjaa, ettei maito pala pohjaan.
Kun kastike on saavuttanut kiehumispisteen, se on myös sakeaa ja herkullista, ja kattila nostetaan liedeltä syrjään.

Uunivuoan pohjalle lusikoidaan muutama lusikallinen kalakastiketta ja kalanpalat laitetaan sen päälle. Loppu kastike kaadetaan kalanpalojen päälle. Reunoille voi sitten asetella joko jäiset parsakaalit (jos sulattaisi ne, tulisivat uunissa liian pehmeiksi) tai halkaistut isot herkkusienet - tai ei mitään muuta välttämättä tarvita. Vuoka uuniin 25 minuutiksi.
Sen jälkeen vuokaan lisätään pienen purkillisen sisältämät ravunpyrstöt tai katkaravut jos sellaisia on hankittu. Vielä 5 minuuttia uunissa, ja valmis!

Paistoksen ollessa uunissa kuoritaan ja lohkotaan muutama peruna ja keitetään kypsäksi suolavedessä. Voi myös perunan sijasta keittää riisiä tai jotain pastaa. Ja tuore salaatti ja kasvikset sopivat aina lisukkeiksi pöytään.

Iloista ateriaa!

Inga kommentarer: