tisdag, november 13, 2007

PORSAANFILETTÄ PADASTA PÖYTÄÄN !




Voit klikata kuvat suuremmiksi!

KOKONAINEN PORSAANFILEE PADASSA

Tein valurautapadassa kokonaisen porsaan sisäfileen, paistoin sen ensin rautapannulla niin, että pintaan tuli hyvä väri ja sitten laitoin sen pataan. Ellei ole pataa, käy kattila hyvin.
Lisäsin lihalientä tai vettä ja vasikkafondia sekaan, aromisuolaa tai suolaa ja pippuria, sekä Caj P:n grillikastikettakin (varo lisäämästä suolaa jos käytät grillikastiketta tai fondia). Viipaloin mukaan monta valkosipulia, sekä lisäsin 30 minuutin kuluttua pataan myös muutamia kuorittuja kokonaisia sipuleita ja porkkanoita, joita olin ensin vähän ruskistanut paistinpannulla. Annoin fileiden porista kannen alla padassa välillä käännellen, miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Pitää katsoa ettei neste kuivu, ja jos niin käy, niin lisätä sitä välillä, vesi riittää, kun liemi on jo suolaista.

Kun kokeilin piikillä lihaa ja totesin sen pehmeäksi, otin fileen padasta ja annoin vähän jäähtyä sekä viipaloin annospaloiksi tarjoiluvadille, ja siihen viereen sipulit ja porkkanat. Tuolla lailla valmistettu sipuli on hyvää ja makeaa, ei maistu ollenkaan sipulille, jos joku ei siitä raakana tykkää. Uunissa tai padassa kokonaisena paistettu sipuli on herkullinen lisäke lautasella.

Nostettuani padasta sekä fileen että vihannekset kaadoin lopun maukkaan liemen pieneen kattilaan, jauhoin sen sauvasekoittimella (siinä oli valkosipunpaloja yms) hienoksi, ja sitten sekoitin puoleen kupilliseen KYLMÄÄ vettä 1,5...2 rkl vehnäjauhoja, lisäsin sen kuumaan liemeen ja annoin poreilla miedolla tulella noin 5 minuuttia. Maustoin vähän mustapippurilla myllystä ja lisäsin tilkan kermaa sekaan. Creme fraiche käy hyvin myös, ja jopa turkkilainen jugurtti, tai ei mitään näistä. Jos olisi ollut tippa punkkua, olisi se sopinut hyvin antamaan arominsa kastikkeelle. Sitten olisikin ollut porsaanfilettä punaviinikastikkeen kera.

Lisukkeeksi tein yhtenä päivänä riisiä ja toisena uuniperunoita niin, että halkaisin perunat ensin, kypsensin mikrossa 5 minuuttia, sivelin leikkauspinnan öljyllä ja ripottelin siihen vähän suolaa. Sitten 225-asteiseen uuniin ehkä puoleksi tunniksi, koeta haarukalla että ovat kypsiä, perunan pitää olla täysin kypsä, muuten se ei maistu hyvältä.

Vaikka söisi yksin, on mukava asetella kaikki kauniisti lautaselle, ihan kuin ravintolassa. :-)

*****

1 kommentar:

Anonym sa...

Juuri itse itselleen on se tärkein henkilö... siis kannattaa kohdella itseään sen mukaisesti =)