tisdag, november 13, 2007

OMENAPIIRAKKAA MAKEANNÄLKÄÄN !


























MAAILMAN HELPOIN OMENAPIIRAS


100 gr voita (siis juurikin voita!)
2,5 dl hienoa sokeria
2 isoa kananmunaa (tai 3 pientä)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
4-5 hapanta omenaa lohkoina, sokeria ja kanelia päälle
Kakkuvuoka halk. 24...26 cm sekä leivinpaperi sen vuoraamiseen

Aloita säätämällä uuni lämpiämään 175 C-asteeseen.

Survo leivinpaperi vuokaan, niin poimuisista paperinreunoista tulee piiraaseen hauskat epätasaiset reunat.

Sulata voi mikrossa suuressa lasiastiassa (tai keramiikka-, mutta ei ikinä muovisessa, rasva sulattaa sen!). Aikaa kuluu noin 1 minuutti. Sekoita sitten sulaan voihin sokeri ja kananmunat yksitellen, sekoita hetki rivakasti, että seos tasoittuu kauniisti.

Olet jo aikaisemmin laittanut toiseen astiaan kuivat aineet ja sekoittanut ne. Lisää jauhoseos nyt rasva-sokeri-muna-seokseen ja sekoita takina tasaiseksi. Levitä taikina paperoidun vuoan pohjalle ja tasoita veitsellä, ettei keskellä ole kuoppaa. Taikina on puuron paksuista.

Kuori ja lohko omenat ja järjestele ne mielesi mukaan riviin tai sprilaaksi taikinan päälle. Sirottele omenaviipaleille kanelia ja vähän fariinisokeria tai tavallista sokeria.


Paista piirasta uunin alimmalla ritilällä 40 minuuttia, katso välillä ettei se tummu liikaa. Jos taikina on vielä raakaa mutta pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla ja anna olla vielä 5...10 minuttia.

Nautitaan sellaisenaan tai mahdollisesti vaniljakastikkeen tai vispatun kerman kera. Jäätelö on myös erittäin hyvää vähän haalean kakunpalan kera. Jäähtyneen kakunpalan voi lämmittää mikrossa 10 sekuntia, niin se maistuu ihanalta.

HUOM: kun käytät oikeaa voita, saat erittäin maistuvia leivonnaisia ja kiitosta.

Inga kommentarer: