måndag, juni 25, 2007

YLLÄTYSVIERAILLE TAI OMAKSI ILOKSI

Vuosia sitten löysin pienen kakkureseptin GöteborgsPostenista. Erityisesti minua viehätti selostuksessa, että taikinaa ei tarvinnut väkertää ja vaahdottaa, senkun vaan lisää aineet ja pyöräyttää ne sekaisin. Päälle sitten jotain näistä 200 gr; marjoja, omenanlohkoja, ananaspaloja, esikypsennettyjä rabarberinpaloja, purkillinen sekahedelmiä ilman lientä, otetaan mitä on. Vaihdoin reseptin jauhoista puolet grahamjauhoksi, tulee tosi maukasta ja terveellistäkin!
Tämän ehtii tehdä vaikka yllätysvieraillekin, sillä tunnissa kakkunen saadaan pöytään asti. Takuuvarmaa herkkua, onnistuu kaikilta, joilla kauha pysyy kädessä!


MAAILMAN HELPOIN MARJAPIIRAS

100 gr voita (siis juurikin voita!)
2,5 dl hienoa sokeria
2 isoa kananmunaa (tai 3 pientä)

1,5 dl grahamjauhoja
(ellei grahamia ole kotona, niin sitten vehnäjauhoja tilalle)
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

200 gr jotain marjoja tai hedelmänpaloja, omenanlohkoja tai rabarberiä

Kakkuvuoka halk. 24...26 cm sekä leivinpaperi sen vuoraamiseen


Aloita säätämällä uuni lämpiämään 175 C-asteeseen.

Survo leivinpaperi vuokaan, niin poimuisista paperinreunoista tulee piiraaseen hauskat epätasaiset reunat.

Sulata voi mikrossa suuressa lasiastiassa (tai keramiikka-, mutta ei ikinä muovisessa, rasva sulattaa sen!). Aikaa kuluu noin 1 minuutti. Sekoita sitten sulaan voihin sokeri ja kananmunat yksitellen, sekoita hetki rivakasti, että seos tasoittuu kauniisti.

Olet jo aikaisemmin laittanut toiseen astiaan kuivat aineet ja sekoittanut ne. Lisää jauhoseos nyt rasva-sokeri-muna-seokseen ja sekoita takina tasaiseksi. Levitä taikina paperoidun vuoan pohjalle ja tasoita veitsellä, ettei keskellä ole kuoppaa. Taikina on puuron paksuista.

Ripottele taikinan pinnalle marjat, voivat olla kevyesti jäässäkin, mutta jos odotat niiden kovasti vetistyvän (esimerkiksi pakastemansikat), sekoita kohmeisiin marjoihin noin 1 rkl perunajauhoja ennenkuin lisäät marjat piiraan päälle. Mustikat ja vadelmat ovat käyttäytyneet hyvin ilman perunajauhoakin, samoin tietysti omenanlohkot.

Jos käytät omenoita, lisää lohkojen päälle kanelia ja vähän fariinisokeria. Myös tölkkipäärynät tai persikat valutettuina ja lohkoittuina sopivat varmaan, niiden päälle voi vaikka ripottaa mantelimurskaa koristeeksi.

Paista piirasta uunin alimmalla ritilällä 40...5o minuuttia, katso välillä ettei se tummu liikaa. Jos taikina on vielä raakaa mutta pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla ja anna olla vielä 5...10 minuttia.

Nautitaan sellaisenaan tai mahdollisesti vaniljakastikkeen tai vispatun kerman kera.

Inga kommentarer: