måndag, juni 25, 2007

MAKEAA RAPAKON TAKAA

Aloitetaan nyt vaikka amerikkalaisilla suklaakekseillä HILARY CLINTON’S COOKIES! Tämä resepti julkaistiin muistaakseni ANNA-lehdessä Bill Clintonin tultua valituksi Amerikan presidentiksi 1993. Siitä asti rapeat suklaakeksit ovat kuuluneet perheeni rakastetuimpiin pikku herkkuihin.

***************************************************************************

HILARY CLINTONS’ COOKIES

250 gr voita

2,5 dl fariinisokeria

1,25 dl hienoa sokeria

2 isoa kananmunaa

100 gr tummaa taloussuklaata karkeaksi rouhittuna

3,5 dl (tai 4) vehnäjauhoja

3 dl kauraryynejä

1 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

1 maustemitta suolaa

+ Leivinpaperia paistopeltien peitoksi

Rouhi suklaa leivinpaperilla peitetyn leikkuulaudan päällä leipäveitsellä aika karkeaksi.

Tämän voit tehdä vaikka jo viikkoa aikaisemmin ja säilyttää rouheen muovipussissa, niin sitten leipominen käy nopeammin. Valmiitakin suklaamuruja on kaupan, ovat kalliimpia mutta käteviä.

Ota voi huoneenlämpöön niin että se pehmiää muutaman tunnin ajan. Käytän aina voita, koska hintaero on paljon pienempi kuin makuero. Voi tekee sinusta leipurimestarin!

Laita uuni lämpiämään 175 C-asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin suklaamurut.

Vaahdota voi ja sokeri reippaasti pallovispilällä, ei tarvitse hirveän paljon vatkata.

Lisää kananmunat ja vispaa taas ripeästi, kunnes aineet ovat kauniisti sekoittuneet.

Vaihda vispilä isoon lusikkaan ja lisää seokseen kuivat aineet hyvin sekoittaen, ettei irtojauhoja näy missään, vaan saat hyvän tahnan. Anna taikinan asettua ja vetäytyä huoneenlämmössä vartin verran.

Paista ensin yksin koekakku 8...10 minuutissa. Jos taikina valuu reunoilta, lisää puoli dl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin.

Peitä paistopelti leivinpaperilla ja ota taikinasta kahdella lusikalla kokkareita (n. 25 gr), ja asettele ne pellille, 12 kpl kullekin pellille. Kaikkiaan tulee 4 pelllillistä, eli 48 kakkua.

Paista kakkuja ensin 8 minuuttia ja katso varovasti uuniin. Jos ovat liian vaaleita, niin lisää 1...2 minuuttia aikaa, mutta varo etteivät reunat tummu, silloin kakut eivät maistu hyviltä. Kokeilemalla opit oikean paistojan, parempi aina varmuuden vuoksi ensin lyhyempi paistoaika, jota sitten voi lisätä minuutti kerrallaan. Ohuita kakkuja on vahdittava!

Siirrä valmiit kakut aluspapereineen ritilälle jäähtymään ja kovettumaan. Kun ne ovat jäähtyneet, sulje ne muoviseen rasiaan tai peltiseen piparkakkupurkkiin, tai vaikka muovipussiin, etteivät ala pehmitä. Itse säilytän nämä kakut jääkaapissa, ne voi laittaa sieltä suoraan tarjolle pöytään. Varsinkin kesälla suklaa sulaa helposti huoneenlämmössä.

Inga kommentarer: