måndag, oktober 13, 2008

FANNYN JA ALEXANDERIN JOULUKAKKU

FANNYN JA ALEXANDERIN TOSCA-TAATELIKAKKU

Tämä resepti ilmaantui tuttavapiiriin 80-luvun puolivälissä, jolloin televisiossa esitettiin Ingmar Bergmanin filmiä FANNY JA ALEXANDER. Voi hyvin kuvitella tällaisen herkun elokuvaperheen mahtavaan joulupöytään. Mutta yhtä ihanalta se maistuu todellisuudessakin, lisänä vain iso lusikallinen raikasta makeuttamatonta kermavaahtoa, sillä itse kakku on todella makea.

Huom: reseptin ainemääristä tulee samalla kertaa KAKSI kakkua, toisen voi vaikka pakastaa tai antaa lahjaksi kauniissa sellofaanissa. Jos haluat vain yhden kakun, puolita määrät. Itse teen aina kaksi kakkua, koska ne mahtuvat vierekkäin uuniin ja tässä on paljon nyhertämistä, kaksi kakkua tulee siis samalla vaivalla kuin yksikin.

Kakku on helppo saada onnistumaan, mutta siinä on paljon käsityötä. Ensinnäkin mantelit on kaltattava (hetki kiehuvassa vedessä jotta kuori irtoaa) ja sitten murskattava isolla veitsellä. Valmiina saatava mantelimurska on minusta liian hienojakoista, mutta käy sekin jos on kiire.
Usein kuorin ja hakkaan mantelit jo päiviä aikaisemmin, kun on vähän aikaa, ja laitan talteen.

Itse en ollenkaan välitä kookosraasteesta, ja kerran jätin sen kuorrutuksesta pois ja lisäsin mantelimäärää. Mutta eipä kuorrutus ollut ollenkaan niin herkullinen. Jotenkin kookoksen maku sulautuu siihen huomiota herättämättä mutta antaa oman hienon lisänsä kokonaismakuun.

Taatelipalan voi myös pilkkoa ja laittaa kuumaan veteen pehmiämään vaikka jo edellisenä iltana. Sooda kuitenkin lisätään vesi-taateliseokseen vasta kun aletaan kakkua valmistaa.

Pohja:
1 paketti taatelia ilman siemeniä (turkkilainen tai iranilainen pala), 250 gr.
3 dl kiehuvaa vetta (joka kaadetaan paloitellun taatelin päälle ja annetaan pehmittää sen)
2 tl ruokasoodaa (sekoitetaan vesi-taateliseokseen, kun se on jäähtynyt)

75 gr voisulaa (siis oikeaa voita!)
3 dl sokeria
2 kananmunaa

4,5 dl karkeita vehnäjauhoja (tärkeää että ovat karkeita)
75 gr hakattua mantelia
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Toscakuorrutus:
100 gr voita
3 dl fariinisokeria
1,5 dl vispikermaa
50 gr kookoshiutaleita
75 gr murskattuja manteleita (sekoita valmiiksi manteli ja kookos pikku astiassa)

Työvaiheet:

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ei kiertoilmauuni vaan tavallinen; ylä- ja alalämpö).

Vuoraa leivinpaperilla tai voitele ja korppujauhota 2 kpl irtoreunavuokia halk. 22 cm.

Aloita paloittelemalla taatelipaketti ja kaada kiehuva vesi sen päälle. Lisää sooda kun seos on jäähtynyt. Sekoita jauhota, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mantelimurska keskenään eri kulhossa.

Sulata voi, sekoita siihen sokeri ja kananmunat, ei tarvitse hirveästi vatkata, kunhan on sileää.
Lisää tähän seokseen vuoronperään jauhoseosta ja taatelimössöä. Sekoita lopuksi taikina sileäksi, mutta älä turhaa vispaile sen enempää.

Jaa taikina kahteen vuokaan, kumpaankin tulee noin 700 gr.

Laita vuoat vierekkäin lämpimään uuniin, vuoan pohja vähän uunin keskitasosta alaspäin, mutta ei alimmalle ritilälle. Koko kakun paistoaika on noin 45 minuuttia, mutta se pitää jakaa niin, että kun kakku ollut uunissa 20 minuuttia, alat keittää isossa paistinpannussa tai leveässä kasarissa kuorrutuksen aineita, mutta huom: lisää manteli-kookos vasta kun kuorrutus muuten on saonnut, eli ihan keittämisen lopuksi. Kuorrutuksen keittäminen kestää noin 10-12 minuuttia, jos se kuplii kevyesti koko ajan. Kun se tuntuu sitten sakealta nostetaan molemmat kakut uunista liedelle, sekoitetaan manteli-kookosmurska kuorrutukseen ja kuorrutus kaadetaan puoliksi molemmille kakuille.

Kakut laitetaan takaisin uuniin noin 10 minuutiksi, mutta pitää tarkkailla, ettei kuorrutus ala tummua ja palaa. Jos siltä näyttää, pitää vuoka peittää uunissa alumiinifoliolla loppuajaksi ja laske uunin lämpötilaa, sillä palanut sokeri on todella kitkerää. Tämän kakun valmistus vaatii tarkkailua ja läsnäoloa, mutta sen herkullisuus ja suuri suosio korvaa kyllä kaiken vaivan.

Kakku säilyy oikein hyvin ainakin viikon jääkaapissa, ellei tule syödyksi, ja sen voi hyvin myös pakastaa jo ajoissa ennen joulua tai uutta vuotta, jolloin sitä sitten tarjotaan. Ja kyllähän se sopii vaikka naistenviikon kahveille kesällä.

Kakkua voi hyvin tarjota myös vaikka uudenvuodenaattona vispatun maustamattoman kerman ja kuohuviinin tai shamppanjan kera.

*****

Inga kommentarer: