söndag, september 07, 2008

ILAHDUTTAVIA HERKKKUJA





Iloa syksyyn!

Olen piristänyt syksyäni valmistamalla jääkaappiin muutamia herkkuja, jollaisia voisi kaupastakin ostaa, mutta ovat helppoja ja hauskoja askarreltavia kotona. Arkipäivä saa kultareunuksen, kun nostaa pöytää ihanaa VIHREÄÄ PESTOA, MANSIKKAHILLOA, joka vie kielen mennessään, kirpeää sakeaa APRIKOOSISOSETTA tai ylellisiä tummia suklaatryffeleitä, jotka on maustettu aidoilla vaniljansiemenillä.

Helppoja nämä ovat kaikki, aloitetaan vaikka mansikkahillosta; raaka-aineina 1 kg murskattua pakastemansikoita ja 1 kg hillosokeria. Laitetaan kattilaan ja annetaan kiehua 3...5 minuuttia. Voi kokeilla laittamalla kylmälle lautaselle vähän hilloa, ja jos se hyytyy, ei tarvitse keittää enempää. Jos tuntuu liian löysältä, keitä pari minuuttia lisää.

Kirpeää aprikoosihilloa teen kuivatuista aprikooseista, joihin ei tarvitse lisätä ollenkaan sokeria. Pussillinen kuivattuja aprikooseja, 200 gr, laitetaan lasikulhoon yön yli likoon, vettä saa olla niin, että se hyvin peittää kuivat aprikoosit, koska ne imevät aika paljon vettä.

Aamulla keitetään aprikoosit samassa lasikulhossa mikrossa (800W) noin 15 minuuttia (lisätään vähän vettä, jos kaikki on imeytynyt. Jäähtyneet pehmetä aprikoosit siirretään kapeaan astiaan ja jauhetaan sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Se on ihanaa vaikka suklaakakun lisukkeena tai täytteenä. Huom: sokeriton sose ei säily hirveän kauan jääkaapissa, siksi pakastan ylimääräisen soseen odottamaan käyttöä.

Pesto on aika arvokasta kaupassa eikä ihan halpaa itse tehtynäkään, mutta ah, niin ihanaa!
Tarvitaan 1 ruukku basilikaa, 100 gr pinjansiemeniä (voi käyttää myös auringonkukansiemeniä, jotka ovat edullisempia) kuivalla paistinpannulla paahdettuina, 75 gr parmesanjuustoraastetta (kannattaa ostaa pala ja raastaa itse, se on parasta), 3 reilua valkosipunlinkynttä viipaloituina, pari liotettua aurinkokuivattua tomaattia, 1,5 dl laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä ja vähän timjamia, sekä merisuolaa ja mustapippuria maun mukaan. Ellei ole merisuolaa, noin puoli teelusikallista tavallista suolaa. Maku tarkistetaan kun mössö on valmista. Näin se tehdään:
Laitetaan korkeaan kapeaan kannuun kaikki muut aineet paitsi juustoraaste, siis basilika on leikattu ja käytetään koko purkillinen, mutta onnellisessa tapauksessa ruukkuun jäävät nuorimmat versot, joista sitten kasvaa uusi purkillinen basilikaa...
Otetaan sauvasekoitin ja jauhetaan kaikki vihreäksi mössöksi. Siihen lisätään haarukalla sekoittaen parmesanjuustoraaste. Maistellaan ja lisätään tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Maut tasaantuvat seuraavaan päivään mennessä.

Itse nautin tätä pestoa melkein joka aamu paahdetun Reissumiehen päällä, siinä tulevat vitamiinit, hivenaineet ja tuoreen valkosipulin flunssaa estävä vaikutus herkullisen maun lisäksi.

Lopuksi vielä herkkujen herkku, luksustryffelit, jotka tehdään 70% tummasta suklaasta. Ei kannata ostaa halvinta suklaata, säästö ei ole niin suuri kuin makuero.

Tämä resepti on suoraan ihanasta Cathrine Schuckin kirjasta SHUCKS SUNDA SÖTA

CATHRINEN LUKSUSTRYFFELIT

250 gr tummaa suklaata, esim, Valrhona 70%
1/2 vaniljatanko
1 dl vispikermaa
4 rkl hunajaa
50 gr suolatonta voita (minä kyllä käytin normaalisuolaista ja hyvin meni)

Pieni suklaa ja jauha se monitoimikoneella tai raasta pienimättä ensin.
Laita kerma mikronkestävään kulhoon, raaputa siihen vaniljansiemenet puolikkaasta halkaistusta vaniljatangosta ja lisää hunaja. Kiehauta seos mikrossa.

Kaada kuuma vanilja-hunajakerma raastetun suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi, lisää lopuksi voi ja sekoita hyvin. Laita massa isolle lautaselle jäähtymään huoneenlämpöiseksi.

Kaavi pehmeä jäähtynyt suklaa pursotustötteröön, jonka voit tehdä vähän tukevammasta muovisesta pakastepussista, ellei sinulla ole oikeita pursotuspusseja. Leikkaa pieni reikä pussin kulmaan.

Purista suklaamassasta halkaisijaltaan parin sentin suklaanappeja. Laita jääkaappiin jäähtymään. Voit antaa niiden olla sellaisenaan tai muovailla kaakaojauhoisin sormin niistä pallukoita.
Minä jätin namut suoraan pursottimen jäljiltä, koska ne näyttivät niin hienoilta mielestäni.

Tarjoa hienon aterian päätteeksi kahvin kanssa - tai hemmottele perhettä ihan muuten vaan!

****

3 kommentarer:

Vakuoli sa...

Heissan, lueskelin leipien tekemisestä kirjoittamiasi juttuja. Tein juuri toissa päivänä sämpylöitä, vaan taas kävi sama juttu: kaikki ikinä itse leipomani leivät (lukuunottamatta runsaasti maustettuja ja makeutettuja limppuja) maistuvat hyvin hyvin voimakkaasti hiivalta. Olisiko sinulla ajatuksia kuinka tähän voisi vaikuttaa ja saada raikkaampaa enemmän viljan kuin hiivan makuista leipää? ei kaupan leivät ikinä hiivalta maistu paitsi tietysti varta vasten hiivaleipä. Kiitos kivasta blogista.

Aurora Borealis sa...

Hei, Anteeksi kun vastaan 2,5 vuoden viiveellä! En ole tottunut että kukaan kommentoisi juttujani, joten en ole niitä lukenut, kuin sattumalta. Toivottavasti ole jo löytänyt avun leipomisen nikseihin. Ellet ole, niin blogini alussa olen selittänyt nuoria leipureita ajatellen juuresta jaksain miten kunnon hiivataikina tehdään. Tärkeintä on tuore hiiva, oikeanlämpöinen vesi ja hiivan painon verran sokeria myös leipään, koska hiiva syö sen ensin ja toimii loistavasti. Parhaiten saat neuvot täältä, jos vielä kiinnostaa.

http://unigallery.blogspot.com/2007/06/leip-hyv-leip-joka-piv.html

Iloisin terveisin KARHUEMO

Aurora Borealis sa...

Hei Vakuoli, löydät blogistani monenlaisia leipomuksia, tänään aioin laittaa vielä oikein hyvän korvapuustireseptinkin sinnne.