lördag, februari 18, 2012

Kreikkalais-norjalainen KALAKEITTO


Ajatus välimerellisestä kalakeitosta alkoi pyöriä mielessä talvipäivänä, mutta yllättäen pakastimesta löytyi myös norjalaisia katkarapuja. Kreikkaan viittaavat täyteläisyyttä antava FETA-juusto ja Kalamata-oliivit. Keitto lämmitti ihanasti tuulisen kävelyretken jälkeen.

KREIKKALAIS-NORJALAINEN KALAKEITTO


- ja terveiset ystävilleni, erityisesti kreikkalaiselle Georgiokselle
ja norjalaiselle Jörgenille! Tervetuloa meille sopalle kun sopii!

4-6 hengelle

Aineet:
1 litra vettä
1 prk kuorittuja tomaatteja tehosekoittimella murskattuina
(myös murskatut purkkitomaatit käyvät hyvin)
3 KNORR-kalaliemikuutiota
Mustapippuria jauhettuna suoraan myllystä
1 tl Provencen mausteita kuivattuina
400 gr pakasteturskaa sulatettuna tai tuoretta turskaa tai lohta paloina
1/2 purjoa
2 peukalonpään kokoista valkosipulin kynttä viipaleina
2 porkkanaa suikaleina
1/2 punaista paprikaa suikaleina
1/2 keltaista paprikaa suikaleina
1/2 vihreää paprikaa suikaleina
(jäljelle jääneet puolikkaat voi pakastaa raakana seuraavaan keittoon)
4 keskikokoista perunaa kuorittuna ja veneenmuotoisiksi lohkoiksi leikattuina
10-15 Kalamata-oliivia, kivettömiä, puolitettuina
150 gr FETA-juustoa sokerinpalan kokoiseksi paloiteltuna
125 gr kuorettomia katkarapuja (pakastetut käyvät hyvin)
1 rkl Thai-sweet-and-sour-kastiketta (sekoitetaan katkarapuihin marinadiksi)
Kylmäpuristettua oliiviöljyä vihannesten kuullottamiseen

Kuori/viipaloi/paloittele kaikki vihannekset ja perunat.

Lohko perunat 4 osaan veneen muotoisiksi paloiksi ja laita kylmään veteen odottamaan.

Kuumenna vesi ja lisää tomaattipurkin sisältö, kalaliemikuutiot, yrttimauste ja jauha mustapippuria. Anna liemen kiehua sillä aikaa kun paloittelet porkkanat paksun tikun muotoisiksi, viipaloit purjon, paprikat ja valkosipulin.

Lisää perunalohkot liemeen kiehumaan noin 5 minuutiksi. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja paista nopeasti vihanneksia siinä. Siirrä ne sitten pataan ja anna kaiken kiehua noin 10-12 minuuttia. Lisää sen jälkeen paloiteltu FETA-juusto joka maustaa ja saostaa keiton. Ei haittaa jos fetapalat eivät kokonaan sula liemeen. Lisää oliivinpuolikkaat pataan nyt.

Paloittele valitsemasi kala ja lisää se pataan noin 7 minuutiksi. Kalaa ei pidä keittää ihan kuivaksi, se kypsyy nopeasti. Lopuksi lisää marinoituneet katkaravut thai-kastikkeineen ja anna padan vain kiehahtaa, etteivät katkaravut sitkisty.

Tarjosin keiton ranskalaisista leijonanpääkupeista, joita tulee käytettyä liian harvoin.
Ne pitävät keitot kauemmin lämpimänä kuin syvät lautaset, jotka ovat ihan OK myös.

Lisukkeeksi sopii niin ruotsalainen näkkileipä kuin muheva kokojyväsämpylä tai etelässä vaikka rapea patonki.

*****

1 kommentar:

Auringonmuna sa...

Moikka ja syksyiset terveiset tutuilta Suomesta, karhunpoikiesi lapsuuden ystävän perheeltä. Eilen leipomistamme pullista tuli erikoisen hyviä, kun seurasimme ohjeesi kolmen nostatuksen taktiikkaa.

Kiitos hyvistä resepteistä, toivottavasti tavataan pian.
T:Auringonmuna