lördag, december 20, 2008

JUHLALLINEN LOHIHYYDYKE - KAKKU

Klikkaa kuva suuremmaksi!

En malttanut olla laittamatta vielä yhtä reseptiä ennen joulua, jos joku haluaisi tehdä sen vaikka uudenvuoden aatoksi tai välipäivien vierastarjoiluksi.

Tämä lohihyydyke on sekä perheemme että ystäväpiirime suosikki; herkullinen, terveellinen ja näyttävä eikä pahan kallis. Fantastinen koska sen voi valmistaa jo päivää aikaisemmin jääkaappiin ja vain koristella ennen tarjoilua. Ja kaiken kukkuraksi todella helppo tehdä!

KYLMÄSAVULOHIHYYDYKE

Pohja:
vähäsuolaista täysjyvä-Real -leipää ohuina viipaleina
0,5 dl kuivahkoa valkoviiniä leivän kostutukseen tai kalalientä sitruunalla terästettynä

Täyte:
400 gr kylmäsavustettua lohta pieninä paloina
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
6 liivatelehteä
0,5 dl kuivahkoa valkoviiniä tai sitruunamehua
400 gr raejuustoa
400 gr creme fraichea (ranskankermaa)
valkopippuria

Koristeluun:
150 gr ohuita lohiviipaleita, graavattuja tai kylmäsavustettuja
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 pieni purkki Abban punaista kaviaaria
5...10 kpl mustia kivettömiä oliiveja
tuoretta tilliä kauniita töyhtöjä
sitruunanviipaleita

Laita liivatteet kylmään veteen likoon vähintään 10 minuutiksi.

Paloittele 400 gr kylmäsavulohta aika pieniksi paloiksi (pikkusormen pään kokoisiksi).
Silppua tilli saksilla, mutta säästä noin 6 kaunista pientä oksaa koristeeksi, pidä ne vedessä seuraavaan päivään koristeluun asti.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, halkaisija 23-24 cm

Levitä leivänsiivut vieri viereen pohjaksi leikkaamalla sopivan muotoisia paloja.
Kostuta leivät valkoviinillä tai sitruuna-kalaliemellä.

Jos sinulla on monitoimikone, käytä sitä creme fraichen ja raejuuston hienontamiseen, mutta elle ole, niin voit puristaa raejuuston metallisiivilän läpi tai sitten antaa raejuuston olla karheaa.

Siis aloita jauhamalla raejuusto smetanan kera monitoimikoneessa käyttäen terää.
Purista liivatteista vesi, lämmitä valkoviini tai sitruunamehu vaikka mikrossa kahvikupissa ja anna liivatteiden liueta kuumaan nesteeseen. Valuta liivateneste sekoittaen hyvin, jos teet sen käsin. Muussa tapauksessa käynnistät vain koneen ja valutat liivatteet raejuusto-creme fraiche -tahnaan. Ripottele sekaan valkopippuria varovasti.

Lisää lopuksi massaan lohipalat ja tillisilppu, mutta toimi nopeasti. Pyöräytä konetta nopeasti, mutta älä anna sen pyörittää lohipaloja niin että ne hajoavat täysin ja rasva erottuu niistä.
Maista lopullista massaa, lisää vähän valkopippuria ehkä ja tarkista suolaisuus. Yleensä kala on on niin suolaista, että vuorokauden kuluttua maut ovat tasaantuneet.

Kaada valmis hyytelö leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna hyytyä vähintään 6 tuntia, vuorokausi sopii oikein hyvin myös. Peitä hyydyke muovikalvolla ja anna hyytyä jääkaapissa.

Koristelu: Keitä kananmunat kovaksi (7 min.), jäähdytä ja lohko pituussuuntaan.
Koristele "kakku" vaikka kuvan osoittamalla tavalla tai ihan oman makusi mukaan.

Tarjoa alkupalana tai kevyenä illallisena tuoreen leivän ja valkoviinin, oluen tai mineraaliveden kera. Myös sitruunalla maustettu kylmä vesi sopii hyvin juomaksi.

*****

Inga kommentarer: