Ei ole ollenkaan varmaa, että kannattaa leipoa itse joulupiparkakkuja. Edullisemmin ja yhtä maukkaita valmistaa moni leipomo, on vain valittava. Minun on kuitenkin pakko joka joulu tehdä oma piparitaikina ja vääntää siitä vähän erilaisilla muoteilla persoonallisia kuvioita. Ei se ole edes vaikeaa, ja aina käytän oikeaa voita. Voi on aina voita, sitä ei mikään voita!
(Klikkaile kuvia suuremmiksi!)
JOULUPIPARKAKUT
300 gr voita (siis voita!)
5 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 rkl jauhettua inkivääriä
2 rkl jauhettua kanelia
1 rkl jauhettua mausteneilikkaa
2 tl jauhettua kardemummaa
1 maustemitta (1 ml) suolaa
2 tl maustepippuria
2 tl ruokasoodaa
2 dl vettä
900 gr vehnäjauhoja
Aloitan kuumentamalla voin ja veden kattilassa, lisään sokerin ja siirapin sekä mausteet mutta en soodaa, ja annan kiehahtaa nopeasti. Annan seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi, sekoitan vehnäjauhoihin soodan ja sekoitan jauhot käsin taikinaan. Peitän taikinan ja laitan sen vuorokaudeksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä käännän uunin 225 C-asteeseen ja otan taikinan pöydälle. Leikkaan siitä paloja, jotka kaulitsen ohueksi tasapaksuksi levyksi. Tasapaksuus on aika tärkeää, muuten ohuemmat kohdat palavat.
Painan muotilla levyn täyteen kuvioita ja poistan niiden välissä olevan piparitaikinan ja laitan sen sivuun odottamaan. Siirrän lastalla valmiit kuviot leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paistan pellilliset yksi kerrallaan, koska uunini kiertoilma paistaa liian epätasaisesti (Bosch!). Mutta kukin pellillinen kestää vain noin 5 minuuttia. Pitää tarkkailla etteivät piparit ala tummua liikaa ja valita aika oman uuninsa mukaan.
Nostan valmiit piparit jäähtymään ja pakkaan ne sitten vanhoihin kauniisiin peltipurkkeihin. Ihania lahjoja sekä antaa että saada! Osan jätän omaan peltipurkkiini ja otan aina kahvin kera pari piparia, adventista jouluun. :-)
tisdag, december 02, 2008
JOULUPIPAREITA UUSILLA MUOTEILLA
Upplagd av Aurora Borealis kl. 11:19 fm
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar